

# INDIAN INSTITUTE OF INSURANCE SURVEYORS AND LOSS ASSESSORS

( SRO by Act. 64UM & Promoted by: IRDAI-Govt. of India)

Dt. - 28-11-2018

**18 Credit Hours** 

#### Dear Members,

### **RE: REVISED PROGRAM OF IIISLA & BIMTECH JOINT VENTURE TP**

We regret to inform you that due to some technical reason, our pre announced program with IIISLA and BIMTECH has been deferred on date 28<sup>th</sup> – 30<sup>th</sup> December, 2018. You Know it is first Training Program of IIISLA in Joint Venture with the renounced Institute Birla Institute of Management Technology (**BIMTECH)** i.e known in the field of Insurance Management and studies for the member surveyors to keep themselves update of technical developments in various disciplines of insurance survey & loss assessment, including latest developments in the insurance industry as a part of commitment for continuous professional development.

#### **Objective of Programme:**

To promote quality in profession of surveyors and loss assessors through education, training, seminar and to facilitate introduction of best practices amongst its members.

Date of program	: 28-12-2018 to 30-12-2018
Subject of Program	n : Motor & Fire
Venue	: BIMTECH, Plot Number 5, Knowledge Park 2, Grt. Noida , UP- 201306
Total No. of Seats	`: 100 No's (60 in Motor 40 in Fire)
Delegate Fee	: Residential : 56 No's Only (Fee – 11000-00 + GST -18%) Non Residential : 44 No's Only (Fee – 07500-00 + GST -18%)
Payment Mode	: Online Payment Gateway

#### **General Information:**

- 1. There shall be No spot registration.
- 2. Registration will be on first come first serve basis.
- 3. Cancellation and refund are not permitted, other than who paid for the date announced earlier.
- 4. Certificate of participation will be issued online to all participants, subject to approval of designated observer from IIISLA.
- 5. Dress Code is mandatory.
- 6. The delegates must report at venue on 28th Dec., 2018 before 8:30 A.M. Sharp.
- 7. All Residential participants will leave the Hostel till 4 P.M on 30th Dec., 2018
- 8. In case of any queries members may contact admin office on under said nos.

We request the members to utilize this opportunity and make a grant success paving a path for the Joint venture of IIISLA-BIMTECH to conduct more & more programs which will definitely enhance the knowledge of the members as a part of continuous Training Program.

#### B.Shivprakash President (IIISLA)



## IIISLA-BIMTECH JOINT VENTURE TRAINING PROGRAM ON Subject - " FIRE"



	INTERACT	IVE PROGRAM SCHEDUTE ON1 <sup>st</sup> Day – Friday,28 <sup>th</sup> Dec 2018	
7.30 AM	8.30 AM	Registration & Breakfast	
8.30 A.M	9.00 A.M	Inauguration & Welcome Address	
9.00 A.M	9.30 A.M	Read out Rules & Regulations of the Training by the North Zone	
		National Vice President Mr. Mohinder Kumar Sharma	
		STARTING OF CLASS ROOM ACTIVITIES	<u> </u> ]
9.30 A.M	11.30 A.M	IT Training by IRDAI Rep –	2 Hrs
		Common Session - Fire & Motor Both	
11.30 A.M	11.45 A.M	TEA BREAK	
11.45 A.M	01.15 P.M	Fundamentals of Fire Insurance	1.5Hrs
01.15 P.M	02.00 P.M	LUNCH BREAK	
02.00 P.M	03.30 P.M	Understanding Fire & Allied perils	1.5Hrs
03.30 P.M	03.45 P.M	TEA BREAK	
03.45 P.M	05.15 P.M	Standard Fire & Special perils Policy	1.5Hrs
		warranties& clauses	
	INTERACTI	VE PROGRAM SCHEDUTE ON 2 <sup>nd</sup> Day –Saturday, 29 <sup>th</sup> Dec 2018	
7.30 AM	9.30 AM	Breakfast	
9.30 A.M	11.00 A.M	Add-on covers Scope & coverage	1.5 Hrs
11.00 A.M	11.15 A.M	TEA BREAK	
11.15 A.M	01.15 P.M	Fire claims -Technique & importance of	2 Hrs
		physical verification	
01.15 P.M	02.00 P.M	LUNCH BREAK	
02.00 P.M	03.30 P.M	Fire Survey -important points not to be missed by a loss	1.5 Hrs
		adjuster.	
03.30 P.M	03.45 P.M	TEA BREAK	
03.45 P.M	05.15 P.M	Fire Insurance claims handling Techniques with case study	1.5 Hrs
		VE PROGRAM SCHEDUTE ON 3 <sup>rd</sup> Day –Sunday, 30 <sup>h</sup> Dec 2018	
7.30 AM	9.30 AM	Breakfast	
9.30 A.M	11.00 A.M	Fire Insurance Claims-	1.5 Hrs
		Case study	
11.00 A.M	11.15 A.M	TEA BREAK	
11.15 A.M	01.15 P.M	Fire Insurance Claims-	2 Hrs
		Case study	
01.15 P.M	02.00 P.M	LUNCH BREAK	
02.00 P.M	03.30 P.M	OPEN SESSION - All facilities on Dias	1.5 Hrs
03.30 P.M	04.00 P.M	Valedictory Session& Tea Break	



## IIISLA-BIMTECH JOINT VENTURE TRAINING PROGRAM ON Subject - " MOTOR"



		TIVE PROGRAM SCHEDUTE ON 1 <sup>st</sup> Day – Friday,28 <sup>th</sup> Dec 2018	· · · · · ·
7.30 AM	8.30 AM	Registration & Breakfast	
8.30 A.M	9.00 A.M	Inauguration & Welcome Address	
9.00 A.M	9.30 A.M	Read out Rules & Regulations of the Training by the North Zone	
		National Vice President Mr. Mohinder Kumar Sharma	
		STARTING OF CLASS ROOM ACTIVITIES	
9.30 A.M	11.30 A.M	IT Training by IRDAI Rep –	2 Hrs
		Common Session - Fire & Motor Both	
11.30 A.M	11.45 A.M	TEA BREAK	
11.45 A.M	01.15 P.M	Types of Motor Policies	1.5Hrs
01.15 P.M	02.00 P.M	LUNCH BREAK	
02.00 P.M	03.30 P.M	Various IMTs & Implications on claims	1.5
			Hrs
03.30 P.M	03.45 P.M	TEA BREAK	
03.45 P.M	05.15 P.M	Fundamentals of Motor Claims, Conducting surveys, Observations &	1.5
		recording	Hrs
	1	/E PROGRAM SCHEDUTE ON 2 <sup>nd</sup> Day –Saturday, 29 <sup>th</sup> Dec 2018	
7.30 AM	9.30 AM	Breakfast	
9.30 A.M	10.30 A.M	Mechatronics In Automobile Insurance & Survey	1 Hr
10.30 A.M	11.30 A.M	Engine & Breakdown Losses in Motor Insurance	1 Hr
		Survey & Loss Assessment	
11.00 A.M	11.15 A.M	TEA BREAK	
11.15 A.M	01.15 P.M	Typical Case Studies in Motor Claims 1	2 Hrs
01.15 P.M	02.00 P.M	LUNCH BREAK	
02.00 P.M	03.30 P.M	Typical Case Studies in Motor Claims 2	1.5 Hrs
03.30 P.M	03.45 P.M	TEA BREAK	
03.45 P.M	05.15 P.M	Add-on covers in Motor Policies	1.5 Hrs
	INTERACT	IVE PROGRAM SCHEDUTE ON 3 <sup>rd</sup> Day –Sunday, 30 <sup>th</sup> Dec 2018	
7.30 AM	9.30 AM	Breakfast	
9.30 A.M	11.00 A.M	Comparison of Add-On Covers of various companies with Nil Dep	1.5 Hrs
		comparison	
11.00 A.M	11.15 A.M	TEA BREAK	
11.15 A.M	01.15 P.M	Interpretation of various wordings in Motor Policy which leads to	2 Hrs
		disputes, a view point - I	
01.15 P.M	02.00 P.M	LUNCH BREAK	
02.00 P.M	03.30 P.M	QUIZ & OPEN SESSION - All facilities on Dias	1.5 Hrs
03.30 P.M	04.00 P.M	Valedictory Session& Tea Break	